Kleine Bites met Grote Geschiedenis: Het Ontstaan van Tapas

Gepubliceerd op 10 september 2023 om 20:04

Lang geleden, in het zonnige Spanje, bracht een kleine stadje een culinaire revolutie teweeg die de wereld zou veroveren. Dit verhaal begint in een bruisend lokaal café, waar vriendschap, lekker eten en een vleugje creativiteit samenkomen.

 

De Geschiedenis van Tapas

We gaan terug naar de 13e eeuw, om precies te zijn naar de regeerperiode van koning Alfonso X van Castilië. Het café, dat bekend stond als een 'taberna', was de ontmoetingsplaats voor mensen van alle lagen van de bevolking. Zowel arbeiders als de elite stonden schouder aan schouder aan de bar, genietend van wijn en gesprekken.

Op een dag waaide er een harde wind door de stad, wat het stof van de straten deed opwaaien en de dorst van de arbeiders aanwakkerde. Toen de herbergier merkte dat de drank sneller verdween dan gebruikelijk, kreeg hij een idee. In plaats van alleen wijn te serveren, besloot hij kleine porties voedsel aan te bieden bij de drankjes. Dit deed hij om de dorstige arbeiders te helpen, terwijl ze de hele dag aan het werk waren, en om te voorkomen dat ze te snel dronken zouden worden.

Hoe een Dekseltje een Culinaire Revolutie veroorzaakte

Het woord "tapa" komt van het Spaanse werkwoord "tapar," wat "bedekken" of "afdekken" betekent. De herbergier gebruikte oorspronkelijk plakjes ham of kaas om het glas wijn af te dekken, zodat er geen stof in terecht zou komen. Dit simpele gebaar leidde tot een culinaire revolutie.

Mensen begonnen te genieten van de heerlijke combinatie van wijn met deze kleine hapjes. Al snel begonnen andere tabernas het voorbeeld te volgen en begonnen ze hun eigen creatieve tapas te maken. De concurrentie was geboren, en de tapas werden steeds gevarieerder en smakelijker.

Tapas is niet meer weg te denken uit de Spaanse cultuur

De populariteit van tapas verspreidde zich als een lopend vuurtje door heel Spanje en ver daarbuiten. Elke regio van Spanje begon zijn eigen unieke tapas te creëren, gebruikmakend van lokale ingrediënten en smaken. Vandaag de dag is de wereld verliefd geworden op deze kleine bites met grote smaken.

Dus, elke keer als je geniet van een smakelijke tapa, denk dan aan die bruisende Andalusische taberna waar het allemaal begon. Tapas hebben niet alleen onze smaakpapillen veroverd, maar ook ons hart, en blijven een symbool van gezelligheid, vriendschap en de eindeloze mogelijkheden van de culinaire creativiteit.

Heb je honger gekregen van dit verhaal? Ga dan lekker met ons mee op tapastour! Klik hier om je aan te melden.

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.