Fumiferro

Gepubliceerd op 28 oktober 2022 om 12:23

De oude vissersbuurt El Cabanyal is een hippe, upcoming wijk van Valencia. In de ranglijst van de 10 coolste wijken van Europa eindigt El Cabanyal zelfs op de derde plek (bron: de Britse krant The Guardian). El Cabanyal kenmerkt zich door schilderachtige straatjes, gekleurde huisjes, en heel veel mozaïek. Daarnaast ontdekken wij hier steeds meer leuke barretjes en restaurantjes, zoals Fumiferro. De wijk El Cabanyal, en het nabijgelegen strand Malvarossa, zijn gemakkelijk te bereiken per metro of tram, en ook op de fiets ben je er zo! 

El Cabanyal

El Cabanyal is een volkswijk aan de rand van Valencia. In de 19e eeuw was dit een onafhankelijk dorpje met de naam Pueblo Nuevo del Mar (oftewel: het nieuwe dorpje aan zee). Later kwam het onder de gemeente Valencia te vallen. De naam El Cabanyal is afgeleid van het barakkencomplex langs de kust waar vroeger de vissers woonden. Omdat de oude gekleurde huisjes met haar keramische tegels al jarenlang in verval zijn, heeft de plaatselijke overheid overwogen de wijk te slopen. De plaatselijke bevolking heeft hier gelukkig een stokje voor kunnen steken. In de afgelopen jaren is de buurt weer helemaal opgebloeid, doordat veel hippe winkels en restaurants het gebied nieuw leven inblazen en nieuwe bewoners aantrekken. Daarnaast vind je op iedere hoek van de straat de mooiste en kleurrijkste street art, veelal verwijzend naar de culterele historie van de wijk. Wil je het authentieke El Cabanyal zelf aanschouwen? Wacht dan niet te lang. Door de Spaanse huizenbel zijn het met name buitenlandse investeerders die de oude vissershuisjes opkopen en grondig restaureren. Hierdoor zal El Cabanyal er steeds mooier en eleganter, maar ook steeds minder authentiek, uitzien.

 

Rook en ijzer

Het restaurant Fumiferro past perfect in deze oude visserswijk. Het is gevestigd in een typisch Cabanyal huisje, met een lounge met hoge plafonds in de vorm van een hut en originele bakstenen muren, gecombineerd met een minimalistische, moderne en industriële inrichting.  Wij waren vooral fan van de patio: een heerlijke binnentuin, omgeven door prachtige street art, waar je tot diep in de nacht heerlijk kunt vertoeven. De filosofie van Fumiferro is gebaseerd op drie uitgangspunten: goede sfeer, goed eten en goede service. En die belofte maken ze meer dan waar! Kenmerkend voor dit restaurant is het gebruik van gerookte en gegrilde producten, waardoor het eten een bijzondere smaak en textuur krijgt. Nu snappen jullie ook waarom dit restaurant Fumiferro heet: "fum y ferro" is namelijk Spaans voor "rook en ijzer".

 

Conclusie Fumiferro

Het restaurant biedt een menu bestaande uit verschillende salades, voorgerechten, gegrild vlees en vis, rijstgerechten en fideuas (een variatie op de paella). Daarnaast hebben ze een gevarieerde dessertkaart voor zoetekauwen. Ben je een echte vleesliefhebber? Ook dan mag een bezoekje aan Fumiferro eigenlijk niet ontbreken tijdens jouw trip in Valencia. Je kunt hier namelijk terecht voor de heerlijkste ribeye, T-bone of entrecote. Wij vinden Fumiferro een fijne variatie op de traditionele Spaanse tapas restaurants. Combineer je bezoekje aan Fumiferro met een wandeling door El Cabanyal voor de beste experience!

 

Foto credits: Fumiferro

Adres: Carrer de Vicent Ballester, 38, 46011 València, Valencia

Check ook de website en Instagram!

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.