De leukste mercado's van Valencia

Gepubliceerd op 19 maart 2023 om 16:25

Je kunt er bijna niet aan ontkomen. Valencia beschikt over de meest prachtige markthallen die zeker een bezoekje waard zijn tijdens jouw verblijf in de sinaasappelhoofdstad van Spanje. Wil je boodschappen doen? Een hapje eten? Of de lokale cultuur snuiven? Er is altijd wel een markthal te vinden waar je terecht kunt! Hieronder zetten wij de leukste mercado's van Valencia op een rijtje. Zo weet jij precies waar je moet zijn!

Mercado Central

Mercado Central is misschien wel de meest bekende mercado van Valencia. Dit imposante gebouw met een oppervlakte van 8.000 vierkante meter vind je midden in het centrum van Valencia en is zeker een bezoekje waard. Mercado Central is een architectonisch hoogstandje met haar grote ramen en ijzeren constructie. Maar het is niet alleen de buitenkant van het pand wat de moeite waard is. In de enorme markthal vind je meer dan 1.200 kraampjes met onder andere groente, fruit, vlees, kaas en vis. De lokale bevolking komt hier graag om boodschappen te doen. 

In de 19e eeuw bestond de plek waar Mercado Central nu staat uit een buitenmarkt. De gemeente had echter grootste plannen met de markt en organiseerde een wedstrijd voor de bouw van een overdekte markt. De architecten Francisco Gardia en Alejandro Soler gingen er met de prijs vandoor en mochten de overdekte markt ontwerpen. De Mercado Central, zoals we het nu kennen, opende in 1928 haar deuren.

Ook als je niet van plan bent om boodschappen te doen is Mercado Central absoluut een bezoekje waard. Je zal je verwonderen over het enorme assortiment aan lokale Valenciaanse producten, je mag met eigen ogen aanschouwen hoe de koopmannen hun verse vis schoonmaken, en je kunt er ook prachtige instagramwaardige kiekjes schieten! Ben je rond lunchtijd in de markthal? Probeer dan vooral een plekje te bemachtigen aan één van de tapasbarretjes en laat je verwennen door een typisch Valenciaanse "almuerzo". Een almuerzo is een maaltijd tussen het ontbijt en de lunch in en bestaat uit een stokbrood gevuld met een Spaans omelet, een tomatenspread, of chorizo. Ondanks dat de Spanjaarden hun almuerzo nog voor het middaguur nuttigen mag een koud biertje hierbij niet ontbreken! Wil je liever iets verfijnds eten? Ga dan langs bij Central Bar, in het midden van de markthal. Dit barretje is van de bekende sterrenchef Ricard Camarena die al meerdere luxe restaurants in Valencia opende. In Central Bar kun je terecht voor de heerlijkste belegde stokbroodjes met de beste ingrediënten van de markt!

Adres: Plaça de la Ciutat de Bruges, 46001, Valencia
Instagram: @mercadocentralvalencia
Klik hier voor de website

 

Mercado de la Imprenta

Op 10 maart 2023 opende de grootste gastronomische mercado in Valencia haar deuren! Gevestigd in een oude drukkerij uit 1908 vind je hier meer dan 20 kraampjes met lokale lekkernijen! Het complex werd aan het begin van de 20e eeuw gebouwd door José Vila en ligt op een steenworp afstand van het treinstation Joaquín Sorolla. Ondanks haar omvang en architectonische schoonheid, was de drukkerij echter vrij onbekend bij de lokale Valenciaanse bevolking. Dat komt omdat het gebouw verscholen ligt in het schattige woonwijkje Arrancapins. Vanuit het centrum van Valencia loop je er in 10 tot 20 minuutjes heen.

Het pand is nog steeds in handen van de familie die ooit de drukkerij bouwde. Omdat de familie erg op het gebouw is gesteld, wilden ze de essentie van de plek in stand houden. En met de combinatie tussen een historisch gebouw en een uitstekend gastronomisch aanbod, is de familie daar absoluut in geslaagd! Het renovatieproject is uitgevoerd door het atelier Janfri & Rachal, dat de oorspronkelijke architectuur van de drukkerij wist te behouden. De keramische vloeren en de originele uithangborden zijn gerestaureerd en met de hand beschilderd.

De bijzondere stijl en gezellige vibe maken van deze mercado de perfecte plek om samen te borrelen! Je vindt hier uiteenlopende producten en wijnen van topkwaliteit uit alle hoeken van Spanje. Daarnaast worden er het gehele jaar door culturele activiteiten georganiseerd zoals workshops, foto-tentoonstellingen en showcookings. De mercado werkt zonder reserveringen en het is mogelijk om bij verschillende kraampjes tegelijk te bestellen. Er is voor ieder wat wils! Wij vonden vooral de oesters Gin & Tonic erg bijzonder! De Mercado de la Imprenta heeft zelfs een thuisbezorgservice!

Adres: Carrer de la Mascota, 17, 46007, Valencia
Instagram: @mercadodelaimprenta
Klik hier voor de website

 

Mercabanyal

Mercabanyal ligt in een van de meest authentieke wijken van Valencial, El Cabanyal. Deze oude visserswijk heeft zich inmiddels getransformeerd tot een van de meest dynamische wijken van Valencia. Je vindt hier dan ook een heleboel hippe tentjes om te eten, drinken en lekker van het leven te genieten. Mercabanyal is met haar unieke concept zeker een bezoekje waard! Deze mercado is een combinatie tussen een gastronomische markt en een neverending foodtruckfestival. Het pand bestaat uit een grote en lichte buitenruimte met houten terrassen, vintage meubels en foodtrucks. Je kunt hier op verschillende hoogtes zitten. Ons favoriete plekje bevindt zich op het terras op het hoogste niveau. Op een zomerse dag pik je hier tot laat in de avond nog de laatste zonnestraaltjes mee!

De meeste foodtrucks worden gerund door lokale restaurants in Valencia, zoals Kento, Sorsi e Morsi en Baovan. Het aanbod wisselt geregeld, dus je hebt een goed smoesje om hier vaker terug te keren! Net zoals bij Mercado de la Imprenta kun je hier bij verschillende tentjes tegelijk bestellen. Zo kunnen al jouw vrienden eten en drinken wat ze willen! Het aanbod varieert van pizza tot hamburgers, en van Aziatische noodles tot instagramwaardige ijslolly's. Wij raden vooral de pintxos van Tanto Monta en de zoete aardappelfrietjes van Hundred aan. Met een biertje of Aperol Spritz erbij heb je meteen dat vakantiegevoel te pakken!

Mercabanyal is het gehele jaar geopend, en je kunt hier zowel binnen als buiten vertoeven. Het pand ligt op een steenworp afstand van het strand Malvarossa en is daarmee de ideale plek om jouw heerlijke stranddag af te sluiten met een verkoelend drankje. Houd er wel rekening mee dat het vaak erg druk is bij Mercabanyal. Wil jij zeker zijn van een tafeltje? Vergeet dan niet om vooraf te reserveren!

Adres: Carrer d'Eugènia Viñes, 225, 46011, Valencia
Instagram: @mercabanyal
Klik hier voor de website

 

Mercado de Colón

De Mercado de Colón bevindt zich in het hart van een van de drukste handelsgebieden van de stad en heeft een rijke geschiedenis. In de 20e eeuw groeide deze buurt zo hard dat de bewoners behoefte kregen aan een markt voor hun dagelijkse boodschappen. Het project werd door de gemeente toevertrouwd aan de architect Francisco Mora die een grote langwerpige ruimte ontwierp van 100 x 47 meter. In de gevel van het pand vind je versieringen terug die verwijzen naar typische Valenciaanse kenmerken, zoals de sinaasappels, vleermuis, en Valenciaanse vlag. Het gebouw werd ingehuldigd op kerstavond 1916 door een stoet van koopmannen en heel veel muziek.

Erg lang heeft de Mercado de Colón het op deze manier echter niet volgehouden. Aan het einde van de 20e eeuw gingen veel koopmannen met pensioen en sloten hun kraam. Ook werd de Mercado de Colón niet goed onderhouden, waardoor het in verval raakte. Hierdoor verloor de mercado haar klanten. Gelukkig besloot de gemeente de Mercado de Colón aan het begin van de 21e eeuw te restaureren. Het doel van de Mercado de Colón was oorspronkelijk een traditionele markt, maar werd nu omgedoopt tot een markt met barretjes en cafeetjes zoals we het nu kennen. De mercado bestaat uit twee verdiepingen met horeca-gelegenheden. Het is een plek waar met name de Valenciaanse lokale bevolking graag komt voor een koffietje, desayuno (ontbijt) of meriendas (snacks).

In de Mercado de Colón kun je op verschillende plekken genieten van horchata, zoals bij Horchateria La Casa de l'Orxata en Horchateria Daniel. Horchata is een typisch drankje in Valencia dat is gemaakt van aardamandelen (of tijgernoten), water en suiker. Doordat de aardamandelen onder de grond groeien, heeft het drankje een aardse smaak. Meestal bestel je het witte drankje in combinatie met fartons. Dit zijn luchtige, zoete broodstengels die je speciaal kunt dopen in de horchata. Hoewel de locals smullen van de horchata, zijn de meningen onder toeristen verdeeld. Wij vinden het in ieder geval een must om te proberen tijdens jouw verblijf in Valencia!

Tip: in de Mercado de Colón vindt vaak op zondagmiddag een gratis concert plaats!

Adres: Carrer de Jorge Juan, 19, 46004, Valencia
Instagram: @mercadocolonvlc
Klik hier voor de website

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.